החל מ – 1 לינואר 1995, החוק לפיצוי נפגעי גזזת קובע כי אנשים אשר קיבלו הקרנות נגד גזזת בין השנים 1946-1960 וחלו באחת מהמחלות הקבועות בחוק זכאים לפיצוי כספי מהמדינה.
הפיצוי הכספי מן המדינה לא מוגבל רק לנפגע המחלה, אלא גם לשאיריו של נפגע גזזת אשר נפטר ממחלה הנכללת בחוק.
משרד עו"ד מימון פאר הוא בין משרדי עורכי הדין המובילים בהגשת תביעות לפיצוי נפגעי גזזת. המשרד מעניק ייעוץ משפטי, ליווי ומימוש זכויות בפריסה ארצית לחולי ונפגעי מחלת הגזזת. לקבלת פרטים נוספים, ללא כל התחייבות מצידך, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3925361 ונשמח לעמוד לרשותך!
מהי מחלת הגזזת?
מחלת הגזזת (בלטינית: Tinea Capitis) היא מחלת עור פטרייתית מדבקת במיוחד אשר מופיעה על גבי העור, הקרקפת, השיער או הציפורניים. היום, הטיפול התרופתי המקובל במחלת הגזזת הוא באמצעות גלולות או משחות אך עד תחילת שנות השישים הטיפול המקובל במחלה היה באמצעות הקרנות רנטגן.
בתקופת העלייה הגדולה בשנות הארבעים והחמישים הייתה התפרצות של מחלת הגזזת בקרב ילדי העולים וחיל הרפואה של צה"ל ומשרד הבריאות החלו במבצע הקרנות ממלכתי בקרב ילדים עד גיל 15.
לפי הערכות שונות יותר מ -100,000 ילדים מארצות דרום אפריקה הוקרנו כתוצאה ממחלת הגזזת. לצערנו, אצל חלק מהמטופלים אשר עברו את הטיפול התפתחו גידולים שפירים (מנינגיומות) וגידולים סרטניים על קרומי המוח ובבלוטת התריס.
החוק לפיצוי נפגעי גזזת
החוק לפיצוי נפגעי גזזת, התשנ"ד-1994 קובע כי כל אדם שחלה באחת מהמחלות הקבועות בחוק כתוצאה מטיפול בהקרנות נגד גזזת אשר ניתן על ידי מדינת ישראל (הסוכנות היהודית, קופות החולים, ההסתדרות הציונית הדסה או כל גורם אחר מטעם המדינה) בתקופה שבין יום 01.01.1946 ליום 31.12.1960 זכאי לפיצוי כספי מהמדינה.
כמו כן, על פי החוק לפיצוי נפגעי גזזת, זכאים לפיצוי גם שאיריהם של נפגעי הגזזת שנפטרו כתוצאה ממחלתם הקשה.
על פי החוק לפיצוי נפגעי גזזת, נפגע גזזת הוא אדם שעונה על שלושת התנאים הבאים:
- ועדת מומחים – ועדת מומחים לנפגעי גזזת מטעם המוסד לביטוח לאומי קבעה כי האדם עבר טיפול בהקרנות על ידי מדינת ישראל.
- ועדה רפואית – ועדה רפואית לנפגעי גזזת מטעם המוסד לביטוח לאומי קבעה כי האדם לקה באחת מהמחלות המפורטות בחוק כתוצאה מההקרנות שקיבל לטיפול במחלת הגזזת.
- תושבות – האדם תושב ואזרח ישראלי.
רשימת המחלות הקבועות בחוק לפיצוי נפגעי גזזת, התשנ"ד-1994 אשר בגינן זכאי נפגע גזזת או שאיריו בפיצוי כספי הן:
- גידולי מוח (Brain Tumor) – אקוסטיק נוירומה (Acoustic Neuroma), מדולובלסטומה (Medulloblastoma)
- גידולי גולגולת, סרטן מח העצם (MDS)
- גידולים סרטניים בבלוטות הרוק (Pleomorphic Adenoma)
- גידול סרטני בבלוטת התריס (Papillary, Follicular, Medullary או Anaplastic)
- גידולי עור (מלנומה / Melanoma) באזור הראש והצוואר
- גידולי מוח שפירים (Benign Brain Tumor)
- סרטן הדם (לוקמיה / Leukemia)
- חוסר שיער באזורי הצטלקות העור בקרקפת
מהו גובה הפיצוי הכספי לנפגעי גזזת ומשפחותיהם (שאירים)?
כאמור, על פי החוק לפיצוי נפגעי גזזת, התשנ"ד-1994 נפגעי מחלת הגזזת ובני משפחותיהם (שאירים) זכאים לפיצוי כספי מן המדינה.
נפגעי גזזת זכאים לפיצוי כספי בהתאם לאחוזי הנכות אשר נקבעו להם על ידי הועדה הרפואית לנפגעי גזזת:
- עד 5% אחוזי נכות – נפגע הגזזת אינו זכאי לפיצוי כספי.
- 5% עד 39% אחוזי נכות – נפגע הגזזת זכאי למענק חד פעמי אשר מחושב כ – 25% מהשכר הממוצע במשק (נכון לשנת 2018, השכר הממוצע במשק הוא 9,906 ₪) כפול 70, כפול אחוזי הנכות שנקבעו לזכאי. לדוגמא, נפגע גזזת אשר נקבעו לו 20% אחוזי נכות יהיה זכאי למענק חד פעמי של 34,671 ₪.
- 40% אחוזי נכות ומעלה – נפגע הגזזת יהיה זכאי לפיצוי חד פעמי ולפיצוי חודשי מן המדינה. עבור נפגעים בעלי אחוזי נכות של 74% – 40%, הפיצוי החד פעמי יעמוד על 93,197 ₪ ועבור נפגעים בעלי אחוזי נכות של 100% – 75%, הפיצוי החד פעמי יעמוד על 186,393 ₪. בנוסף, נפגע הגזזת יקבל פיצוי חודשי אשר שווה ל – 25% מהשכר הממוצע במשק בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו לו. לדוגמא, נפגע גזזת עם 100% נכות יקבל פיצוי חודשי של 2,477 ₪ (נכון לשנת 2018) ונפגע נפגע גזזת עם 70% נכות יקבל פיצוי חודשי של 1,734 ₪.
שאיריו של נפגע גזזת זכאים למענק חד פעמי אשר תלוי במצבם המשפחתי:
- בן זוג שיש עמו ילדים – בן זוג שיש עמו ילדים זכאי למענק חד פעמי בשיעור של 25% מהשכר הממוצע במשק כפול 36. נכון לשנת 2018, המענק עומד על 89,154 ₪.
- בן זוג שאין עמו ילדים – בן זוג שאין עמו ילדים זכאי למענק חד פעמי בשיעור של 60% מהמענק המלא לבן זוג שיש עמו ילדים (53,492 ₪).
- ילדים של הנפגע – במידה ובן הזוג של הנפגע הלך לעולמו, ילדיו של הנפגע זכאים לפיצוי של 60% מהמענק המלא (53,492 ₪).
לסיכום, נפגעי מחלת הגזזת ובני משפחותיהם זכאים לפיצוי כספי חודשי או חד פעמי מן המדינה בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו לו. מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין מומחה לגזזת אשר יוכל לבדוק את זכאותך, להעריך את סיכויי התביעה וללוות אותך בתהליך כולו.
משרד עו"ד מימון פאר מייצג נפגעי גזזת בפריסה ארצית ומעניק ייעוץ ראשוני, ליווי וטיפול משפטי בכל שלבי התביעה – החל מבניית התשתית הראייתית ועד ייצוג הלקוח בפני הוועדה הרפואית לנפגעי הגזזת. לקבלת פרטים נוספים על פיצוי נפגעי גזזת, ניתן ליצור עימנו קשר ב- 072-3925361 ונשמח לעמוד לרשותך.